Tuuren matka jatkuu FC Kaiserslauterniin

FC Jazzin edustusjoukkueen rinkiin pari vuotta kuulunut Tuure Mäntynen siirtyy tammikuun alussa Saksan 2. Bundesliigan FC Kaiserslauterniin ja liittyy seuran U17-joukkueeseen. Mäntynen on toinen lyhyen ajan sisällä Eurooppaan...

FC Jazzin edustusjoukkueen rinkiin pari vuotta kuulunut Tuure Mäntynen siirtyy tammikuun alussa Saksan 2. Bundesliigan FC Kaiserslauterniin ja liittyy seuran U17-joukkueeseen.

Mäntynen on toinen lyhyen ajan sisällä Eurooppaan siirtynyt FC Jazzin junioripelaaja, sillä Patrik Raitanen siirtyi alkuvuodesta Liverpoolin junioriakatemiaan. Molempia pelaajia yhdistää siirtyminen omasta kasvattiseurastaan nuoruusiän kynnyksellä FC Jazziin.

Tuure on innoissaan uransa kehittymisestä,
- On hienoa, että pääsen kokemaan pelaamista ulkomailla, näkemään erilaista kulttuuria sekä tutustumaan uusiin ihmisiin. Ennen kaikkea mahtavaa on, että tämänkaltainen mahdollisuus on osunut kohdalleni ja pääsen yrittämään mihin rahkeet riittävät. Olen tehnyt tämän eteen paljon töitä omalla ajalla, sekä harjoituksissa ensin kasvattiseurassani Eurajoella ja tämän jälkeen FC Jazzissa.  

Tuure alkoi käydä FC Jazzin valmentajan Timo Kuljun aloitteesta Porissa hakemassa lisäharjoituksia ja pelejä 10-vuotiaana. Hän harjoitteli ja pelasi muutaman vuoden sekä FC Eurajoen että FC Jazzin kanssa. Talvella 2013 eli 13-vuotiaana Tuure lopetti toisen lajinsa jääkiekon, jota hän pelasi Eurajoen Lätkässä ja samalla päätti keskittyä pelaamaan jalkapalloa vain FC Jazzin riveissä.

Mäntynen pelasi ensimmäiset kautensa (2013-2014) 11v11 –pelissä keskikentän keskellä. Vuonna 2015 hänet siirrettiin FC Jazzin edustusjoukkueessa vasemmaksi puolustajaksi, jolla pelipaikalla hän pääosin nytkin esiintyy.

Vuonna 2015 Tuure pelasi ikäluokkansa U15 (-00) ensimmäisissä maaotteluissa Puolaa ja Slovakiaa vastaan, joiden jälkeen hän nousi vuotta vanhempien (-99) maajoukkueeseen. Tuure on pelannut Suomen paidassa jo kolme U17 EM-karsintaturnausta: syksyllä 2015 ja keväällä 2016 ikäluokan 1999-syntyneiden EM-alku ja jatkokarsintaturnaukset sekä syksyllä 2016 oman ikäluokkansa (-00) EM-alkukarsintaturnauksen, jossa hän esiintyi myös Suomen kapteenina. Suomi pääsi turnauksesta jatkoon ja pelaa maaliskuussa 2017 EM-jatkokarsintaturnauksen Turkissa isäntämaan, Saksan sekä Armenian kanssa.

FC Kaiserslauternin lisäksi Mäntynen on käynyt aiemmin harjoittelemassa Englannissa FC Stoken ja FC Readingin akatemioiden kanssa.

Nykyinen Lännen aluevalmentaja Teemu Eskola on valmentanut Mäntystä seura-, alue-, ja maajoukkuetasolla.
- Kun Tuure alkoi käydä Porissa harjoituksissa, hän oli jo silloin reipas, päättäväinen ja urheilullinen pelaajanalku. Hän on pystynyt säilyttämään hyvät ominaisuutensa ja tarttumaan koko ajan kovempiin haasteisiin, vaikka hänen uransa on edennyt todella nopeasti D-junioripeleistä aina miesten tasolle ja nuorten maajoukkueisiin asti, kertoo Teemu Eskola.

FC Jazzissa Mäntynen oli useamman eri päätoimisen joukkue- ja talenttivalmentajan valmennuksessa.

Eskola pitää Mäntystä hienona esimerkkinä pelaajakehityspolun toimivuudesta,
- Tuure on hieno esimerkki pelaajasta, jolle on pystytty luomaan hyvä pelaajakehityspolku lapsuudesta nuoruusvaiheeseen kahden eri seuran ja usean osaavan valmentajan yhteistyöllä. Uskon, että siirto Saksaan on tässä vaiheessa uraa hänelle oikea ratkaisu. Nyt Tuuren kyvyt todella punnitaan, mutta hän on henkisesti vahva pelaaja, joka tulee menestymään myös pelkästään jalkapallon huippuammattilaisuuteen tähtäävässä kovassa akatemiamaailmassa, Eskola luottaa.

- Onnittelut myös FC Jazzille ja seuran kaikille toimijoille Mäntysen siirron johdosta. Lyhyen ajan sisällä kaksi pelaajasiirtoa isoihin eurooppalaisiin suurseuroihin on hieno saavutus koko organisaatiolta ja hieno näyttö laadukkaasta pelaajakehitystyöstä, Eskola sanoo.

Tuure lähtee matkaan oppimaan lisää futiksen saloista, mutta muitakin tavoitteita on,
- Täytyy opiskella Saksan kieli, joka tuo varmasti omat haasteet, mutta se on tärkeä oppi tältä matkalta myös, päättää iloinen tuleva jalkapalloammattilainen Tuure Mäntynen ja muistaa vielä lopuksi kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mahdollistamassa tätä hänen unelmaansa.

Kuva: Urheilusuomi.com

Youtube: Tuure Mäntysen maalivahtina tekemä maali vuodelta 2011
https://www.youtube.com/watch?v=-JozcqnrUVY